UNES ALTRES FALLES SÓN POSSIBLES

DEL DISSABTE 1/3 AL DIMECRES 19/3
CONSULTA LA PROGRAMACIÓ A LA NOSTRA AGENDA

Març, mes amb un protagonista indiscutible: les falles. Si sou dels qui pegueu a fugir de la ciutat quan arriben aquestes dates, però admireu el sentit crític original de la festa i gaudiu les tradicions i les celebracions populars, açò us interessa. Més enllà d’ofrenes, protocols, cridaners vestits i excés de despeses, hi ha una altra manera de viure la festa valenciana per excel·lència, que apel·la el seu esperit crític originari, la recuperació del carrer i la cultura popular, i a la desvinculació amb el conservadorisme. D’una banda, les Falles Populars i Combatives fan 11 anys com a alternativa a les festes oficials: un col·lectiu independent, autogestionat i consolidat gràcies al treball conjunt i a la participació ciutadana. De fet, aquesta és ja la tercera edició finançada gràcies al del micromecenatge. El seu lema d’enguany, Barris indultats. La despertada dels solars!, ens acosta als problemes d’habitatge i d’exclusió de certs sectors de població en benefici d’uns altres de major poder adquisitiu. Per això, i com acte reivindicatiu, les seues activitats tenen lloc als espais a l’aire lliure i inutilitzats, i estan obertes a la participació de tots. El seu programa inclou nit d’albades, esmorzar de germanor, concurs de paelles, calçotada, trivial faller, sopars, concerts i també algunes novetats com la gimcana o el concurs de karaoke.

Falles Populars i Combatives

Per una altra banda, parlar de falles alternatives significa, per descomptat, parlar de la falla Arrancapins, una falla que nasqué el 1908 com tantes altres comissions però que de la darreria dels 70 ençà ha introduït en la festa noves idees i un compromís social clar. La falla està desvinculada de tot acte religiós, ha eliminat estructures jeràrquiques així com la figura de les falleres majors, està adherida a diverses causes reivindicatives, els seus fallers i falleres són qui dissenyen i construeixen el monument, i ha renunciat a entrar en concurs amb la resta de falles. Com a activitats destacades d’enguany, organitzen correfocs, concerts, jam session o cremada amb so de la muixeranga. Podeu consultar tots els actes en la nostra agenda. Unes altres falles són possibles! GEMMA SANCHIS

Falla Arrancapins

Per als que esteu interessats en l’origen reivindicatiu de les falles us recomanem el documental Fallas 37. El arte de la guerra d’Óscar Martín, que narra les especials circumstàncies en què es van organitzar estes festes durant la guerra civil i la postguerra. Va ser seleccionat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, per a participar en la 28 edició dels Premis Goya. Ací teniu el tràiler:

¿Te gustó el post? Compártelo con tus amigos en… FacebookFacebookTwitterTwitter

Visita el artículo original.