Cabify, el nou negoci de Transvia

L’empresa d’autobusos és un dels principals socis a València de la plataforma que encén el sector del taxi

Autobusos interurbans, el bus turístic de València… i vehicles de Cabify. Transvia, l’empresa propietat d’Urbano Catalán Lorente, és una de les principals companyies que treballa a València per a Cabify, la plataforma de vehicles amb conductor que ha posat en peu de guerra el sector del taxi.

Cabify no té vehicles ni conductors. Dóna el paraigües de la marca i l’aplicació a les empreses propietàries de llicències VTC, com ara Transvia. A hores d’ara la plataforma compta amb prop de 40 vehicles a València i al voltant de 80 conductors, ja que amb cada cotxe solen treballar dos conductors.

A més, segons ha pogut saber Diari La Veu, la setmana passada es van incorporar a la flota dos nous vehicles i quatre nous conductors. La contractació dels conductors i el sou els determinen les empreses, però el salari mitjà s’aproxima a 1.200 euros al mes per una jornada de vora nou hores al dia.

Gestió del Bus Turístic a canvi de zero euros

L’aposta de Catalán Lorente per Cabify, confirmada per la plataforma, se suma als múltiples negocis de l’empresari valencià, que també controla la companyia d’autobusos interurbans Herca, que s’encarrega de transportar els treballadors de la factoria de Ford a Almussafes.

Catalán també controla el servici d’autobusos urbans de localitats com ara Gandia (La Marina Gandiense), Godella (GodellaBus) o Torrent (TorrentBus). A més, a través de la filial Viajes Transvia Tours, gestiona el Bus Turístic de València, una concessió sota la lupa de la justícia, ja que l’empresa no ha pagat cànon des de l’any 1999, quan es va posar en marxa el servici.

Ambulàncies i transport escolar

Transvia també forma part d’Ambulevante SL, la UTE que el 2013 va guanyar el macroconcurs de la gestió d’ambulàncies de la Generalitat, un contracte valorat en 235,78 milions d’euros que venç enguany.

L’altre gran negoci de l’empresa amb l’administració valenciana és el transport escolar. Una unió temporal d’empreses liderada per Transvia s’ha adjudicat aquest any tot el transport escolar de la demarcació de València, un negoci valorat en prop de 64 milions d’euros.

Una UTE per a gestionar vehicles privats

La companyia de Catalán Lorente va endinsar-se en el negoci del lloguer de vehicles amb conductor el 2013, quan va crear una UTE amb Autos Diamond, una empresa amb seu a Quart de Poblet que ofereix servicis de transport amb vehicles de luxe per a bodes i esdeveniments.

Precisament, el caràcter exclusiu dels vehicles amb llicència de transport amb conductor (VTC) és un dels arguments que branda el col·lectiu del taxi per a oposar-se a la competència dels servicis de Cabify. Fonts d’aquest col•lectiu argumenten que les llicències VTC s’han desvirtuat, ja que en l’actualitat s’aprofiten per a oferir un servici que col·lideix amb el del taxi.

Els taxistes acusen els conductors de Cabify de competència deslleial per situar-se prop d’hotels i estacions per a estar disponibles si algun client els reclama. De fet, les associacions del sector denuncien que, legalment, els conductors que operen amb VTC haurien d’aparcar a la base de l’empresa quan no estan transportant un passatger.

Publicado por diario la veu.